lauantai 30. heinäkuuta 2011

Osa 10, lähtö Englannista

Lähtö lähenee koko ajan ja tapahtuu 31.7. sunnuntaina

Olen ollut Englannissa viikon ennen lähtöä ja päivä ovat menneet veneen varustelussa. Kaikenlaista pientä laitettavaa riittää eikä meitä alussa ollut kuin muutama niitä tekemässä. Omiin tehtäviini sisältyivät mm. taas mastossa käynti ja rikin tarkistus, puolen päivän urakka kaidevaijereiden vaihtamisessa, sähkötöiden tekoa ympäri venettä, navigointi-, satelliitti- ja tietokoneiden opiskelua, vaijereiden teippausta, ohjausvaijereiden vääntyneiden pulttien korjausta, pesualtaan putkiston korjausta jne. Vaikka veneemme on uusi on siinä silti virittelyä ja laittamista, sillä mm. ohjauskaapeleiden kiinnityspultit kaikki kaipasivat tehtaan jäljiltä jälkikiristyksen.


On ihmeellistä miten paljon veneessä on tekniikkaa, jonka on toimittava. Sen korjaaminenhan on täysin meidän taitojen varassa merellä ollessamme. Ei riitä että osaamme purjehtia, meidän on pystyttävä huolehtimaan kaiken tekniikan toimivuudesta koko ajan.
Lisäksi olin mukana ruoka”ostoksilla”. On melkoisen eri asia ostaa 30 täyttä ostoskärryä kuin käydä edes viikonloppuostoksilla. Aluksi marketin neuvontapiste ei ymmärtänyt mistä oikein on kyse, mutta noin seitsemännen täyden kärryn ilmestyessä kassan eteen alkoi ääni kellossa muuttua. Meitä varten avatiin erillinen kassa, johtaja tuli henkilökohtaisesti huolehtimaan meistä, meille tarjottiin ilmainen lounas jne. Meillä oli selkeä laskelma mitä 16 ihmistä syö seuraavan 35 päivän aikana ja sen mukaan kärryjä täytettiin. Toisaalta, kun ostat vaikkapa persikkasäilykkeitä 7,2 kg on siinä melkoisen monta purkkia. Neljän tunnin aherruksen jälkeen tavarat olivat koreissa auton takakontissa ja suunnistimme jakamaan ne päiväkohtaisiin pusseihin ennen veneeseen siirtoa. Ostoksilla meitä oli 5 henkilöä, pakkaamassa 8 henkilöä ja n. 1,5 päivän urakoinnin jälkeen kaikki ruoka oli veneen uumenissa. Nyt ei muuta kuin syömään!



Siirryimme varusteluviikon jälkeen Southamptoniin, mistä varsinainen lähtö on. Harjoittelimme paraatipurjehdusta ja ajoimme muodostelmana satamaan. Visit Finland veneemme tunnus on tietysti Joulupukki, johon kookas Carterimme erinomaisella huumorintajulla sopii. Upea saapuminen Suomen lippujen kanssa kyllä noteerattiin. Tuntui myös metkalta nähdä oma haastattelu isolla screenillä satojen katsojien vallatessa laiturin reunat. Sunnuntaille vilkuttelijoita on odotettavissa lähemmäs 100.000 ! Saattoaluksena on laivaston lentotukialus HMS Illustrious, joten komeassa seurassa lähdetään. Keli on nyt vain aivan tyyni, joten kuinkahan kauan killutaan ennkuin kunnolla vauhtiin päästään.



Meitä on nyt ensimmäisen osuuden joukkue kasassa ja hyvältä näyttää, tulemme hyvin toimeen. Purjehdustaitojen suhteen on vaihtelua mutta innokkuus korvaa taidot ja jokaista tarvitaan kaikenlaisiin osin myös kiertäviin tehtäviin.

HYVÄ TÄSTÄ TULEE, OLEN VALMIS LÄHTÖÖN

1 kommentti: